lørdag 23. oktober 2010

Liberty Genome 2010/2011

¨
Skien kommer i tre lengder: 181 cm, 187 cm og 194 cm. Den er 170 mm på tuppen 141 mm på midten og 156mm bak og da sier det seg selv at Liberty Genome er en skikkelig monsterplanke. Når den i tillegg har sykt stor rocker fremme og en nesten like stor bak skjønner man umiddelbart at dette er en ski som flyter noe vanvittig! Skien har i motsetning til mange andre ultra-fats vanlig spenn midt under skien.

Fakta:
Produsent: Liberty
Modell: Genome
Lengder: 181 cm, 187 cm, 194 cm
Bredde: 170-141-156
Raduis: 26 m
Vekt: 2340 g (187 modellen)

Dette sier Liberty selv om skien:
The updated Genome is a refinement of the ultra-fat powder ski with full tip and tail rocker and a center section with camber and sidecut. It carves like a shorter, stiffer ski on the hardpack, but has incredebile float in the deep with progressivly softer rockered tips and tails. The tips have also been elongated for a shallower angle of attack, leading to an icredibly smooth and aeffortless ride. At 141mm under foot and now with a slightlig stiffer tail section, the Genome allows a more centered and athletic stance when riding or landing big drops. Want to smooth our mixed conditions? Smear turs down a big face? Lands switch in bottomless powder? The Genome will change what is possible on skis



Det er alltid litt spennende med så breie ski og telemarkbindinger. Blir disse superfatskiene litt for tungkjørte for å kjøre telemark? Med NTN blir i allefall Liberty Genome på ingen måte for tungkjørt. Til tross for den enorme arealet på skien er det en utrolig lettkjørt og leken ski. På grunn av  rockerkonstruksjonen kjennes skien  mer ut som 178 enn 187. Jeg er 172 cm høy og  synes på ingen måte at 186 modellen var for lang. For personer over 180 ville jeg anbefalt å kjøpe den i 194.

Tuppene er myke, men ikke i nærheten så myke at at de blafrer med en gang man får litt fart eller at de bøyer seg så mye i snøen at de bremser. Midtpartiet på skien er litt stivere, og siden det er vanlig spenn gjør dette at man får en utrolig ”pop” i skien. Det skal ikke mer enn en liten bevegelse til før man hopper over en liten stein/grein eller litt ekstra kraft ut fra et dropp eller hopp. Spennet i skien gjør også at med en svingradius på 26 m er skien overraskende rask fra kant til kant. Det er ingen problem å svinge seg elegant gjennom skogen eller i mer tekniske partier på høyfjellet.
I forhold til K2 Darkside (188 cm lang, 156-128-144) er Genome en mye mer leken ski. Selv om den er hele 14 mm bredere på tuppen er den mer lettsvingt og lettere å håndtere enn Darkside. Selv om Genome på ingen måte er ustabil i stor fart, så er Darkside en storfjellski og vil være bedre til halsbrekkende storfjellskjøring.

Bluehouse Maven er en direkte konkurrent til Genome. Den er 189 cm lang, 154-139-151 og har rocker både forran og bak. En av de store forskjellene på selve konstruksjonen på disse to skiene er at Maven har ”early taper” både forran og bak. Det vil si at det bredeste punktet på skien er lenger bak enn på Genome og en spissere tupp. Selv om begge skiene er ekstremt brede vil jeg si at Maven taper på den spisse tuppen. Noe av det som er gøy med slike ekstreme ski er den vanvittige flytevnen, og der er Genome i en klasse for seg. Maven er også mykere enn Genome, og det gjør at man i litt tung snø kan oppleve at skien bremser litt. Spennet i Genome gjør at den kommer lettere fra kant til kant enn Maven. Jeg vil si at Libertyskien er bedre til BC-jibbing, leken kjøring og drapå-kjøringe

På grunn av den lave vekten i forhold til arealet (bambuskjærnen får vekk utrolig mye vekt) er det ingen som helst problem å bruke denne skien på topptur så lenge snøen er løs. Selvfølgelig blir det strevsomt med bratte traverser med en så brei ski, men da vil jeg heller hive skiene på sekken. Skien ble også brukt på flere lengre transportetapper på en 10 dagers tur i Sarek nasjonalpark i sverige. Ingen problem å gå lange anmasjer med denne skien.

Nå har jeg foreløbig kun testet skien på mykt underlag og da er den suveren. Når alpinanleggene åpner skal jeg ta de med for å se om det er mulig å kjøre telemarksvinger med en så brei ski i preppet løype. For meg er dette den beste ekstreme pudderskien jeg har prøvd og uten tvil den neste skien i samlingen.



2 kommentarer:

  1. Bra skitest!! Skulle gjerne hatt er par slike i samlingen.

    SvarSlett
  2. Så linken til bloggen på fri flyt. 10 dagers tur i sarek? Regner med det er en OP elev fra Øytun her :) Kult å høre at så breie ski funker bra, selv syntes jeg så breie ski kun er nyttig de dagene man må kjøre svært slakt terreng. Da er de fine for å holde flyten. I brattere terreng(som øvre del av koppartind foretrekker jeg smalere ski(ca.110) som uansett bare er et par cm nede i snøen så lenge man har litt fart.
    Hilsen Espen OP 08/09

    SvarSlett