tirsdag 24. august 2010

FAGBLOGG - Kanotur 18.-20. august 2010, før turen

Rute dag 1 fra Amla bukta til Holm merket rødt.
Rute dag 2 fra Holm til Tingstad og videre til Øvre Haukåsen
merket med orange. Kartutsnittet er tatt fra Statkart
Første tur med B2 friluftsliv 2010 gikk var kanopadling fra Amlabukta i Kaupanger og ut til Holm, et lite nes på vestsiden av Storehaugen. Faglige mål for turen var:

• Bli bedre kjent
• Basisferdigheter i friluftsliv
• Trivsel ute uten telt som ly for vær og vind
• Bli bedre til å ferdes på sjø/innsjø med kano
• Trygg på sikkerhet knyttet til vann og kano



Med tanke på at dette er den første turen med klassen, og for min egen del, første turen med stort sett bare nye mennesker, synes jeg det er veldig bra at et av målene med turen er å bli bedre kjent. Selv om denne turen ikke er spesielt krevende, så kommer det turer utover høsten, og ikke minst vinteren, der man er helt avhengig av god gruppedynamikk. I en gruppe på 18 personer er det veldig ulikt erfaringsnivå. Noen har vært veldig mye på tur, mens andre gjerne ikke har vært så mye. Derfor er det bra at basisferdigheter i friluftsliv som orientering, bålbrenning og førstehjelp blir tatt opp med en gang slik at alle føler seg relativt trygge på disse områdene før mer krevende turer.

Det å sove ute uten telt er det ikke alle som har gjort, og terskelen for å gjøre det er mye lavere dersom man har gjort det før. Enten det er i gapahuk eller under åpen himmel, gir en fantastisk frihetsfølelse, og kan etter min mening være mer sosialt enn å sove i telt. Dersom man skal sove i gapahuk må gruppen felles komme frem til hvordan man skal bygge gapahugen og hva man må ta høyde for med tanke på vindretning, fare for nedbør osv. Det gjør at gruppen må sammarbeide mer enn dersom man bare setter opp et telt.

Selv om store deler av friluftsstudiet i Sogndal er konsetrert rundt høyfjellet, er Kanopadling etter min mening en viktig aktivitet for alle friluftslivstudenter å være trygg på. Det er en aktivitetsform som er mye brukt i skoleverket og som gjør det lett for mange å bli med på tur, da det er lett å komme seg frem med mye bagasje, dårlig fysisk form osv. Dersom man skal være veileder/lærer på en kanotur er det essensielt at man er trygg på rutiner rundt sikkerhet og redning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar