fredag 27. august 2010

FAGBLOGG - Kanotur 18.-20. august 2010, etter turen.

Kanoturen er gjennomført og her kommer en liten oppsummering før jeg går løs på gjennomføringen av de faglige målene.

Mandag padlet vi i samlet gruppe fra Amlabukta til Holm. Underveis snakket vi litt om sikkerhet (padle i par) og om orientering/ta ut kompasskurs. Da vi kom frem til Holm tok hver gruppe og bygde seg en form for gapahuk før bål og kameratredning sto på planen. Dagen ble rundet av med god middag og Volleyball.
Tirsdag padlet vi til Tingstad med diverse padleøvelser innlagt. Fra Tingstad gikk turen til Øvre Haukåsen der det ble en del prat om erfaringer og forventninger pluss en gjennomgang av førstehjelpsutstyr på tur. Ut på kvelden hadde hver gruppe ansvar for å lage et underholdningsinnslag.
Mandag var det leking i kano med mye bading og redning som sto først på programmet. Etter dette var det gjennomgang av ulike typer brennere og fordeler/ulemper med disse. I 14-tiden var leiren revet og vi satt kursen tilbake mot Amlabukta. Etter at folk og utstyr var kommet på land tok vi en liten gjennomgang av turen felles i klassen.

En liten pause ute på Sognefjorden.
Foto: Linda-Mini Gammeltoft Hansen


Turmål:
• Bli bedre kjent
• Basisferdigheter i friluftsliv
• Trivsel ute uten telt som ly for vær og vind
• Bli bedre til å ferdes på sjø/innsjø med kano
• Trygg på sikkerhet knyttet til vann og kano


For min egen del var nok dette punktet det viktiste av turmålene. Helt fra begynnelsen synes jeg folk var flink til å invovlere alle, og spesielt volleyball og andre aktiviterer på kveldene gjorde det lett å føle seg som en del av gruppen. Spesielt oppgaven der hver gruppe skulle lage underholdning var bra. Her må man ikke bare delta, men også være med på å organisere noe selv, og må den måten eksponere seg selv. Jeg er veldig fornøyd med den sosiale delen av turen

Volleyball på ettermiddagen.
Foto: Linda-Mini Gammeltoft Hansen
.

Jeg har vært mye på tur tidligere, blant annet et år på friluftslivlinje på folkehøgskole, så det som kalles basisferdigheter i friluftsliv har jeg vært mye borti fra før. Det var allikevel veldig nyttig å få med seg slik at man kan høre om andres erfaringer med blant annet bålfyring og førstehjelp.  For min egen del var ikke brennerpraten det mest lærerike da jeg er en skikkelig utstyrsnerd, men jeg tror det var veldig viktig å gå igjennom det fordi det var mange forskjellige erfaringer og meninger som helt sikkert kommer godt med når man skal kjøpe seg en ny brenner. På grunn av turer som kommer utover høsten var det veldig bra at disse temaene ble tatt opp så tidlig slik at alle er godt rustet.

Jeg synes det var et bra pedagogisk grep at veilederne ikke gav noen føringer på hvordan gapahukene skulle bygges. Å se alle de forskjellige variantene var noe av det mest lærerike på turen. Det er mye opp til fantasien når det kommer til hvordan man kan bygge en gapahuk. Gruppen min hadde på forhånd sjekket værmeldingen og funnet ut av vinden skulle skifte fra nordvestlig til sørvestlig vindretning natt til fredag. Derfor bygde vi gapahuken slik at den beskyttet for begge disse eksponeringene. Da vinden snudde den natten slapp vi dermed å stå opp for og gjøre forandringer.

Allerede ved avgang ble vi vist sveiptak og j-tak slik at alle skulle komme seg til Holm uten å måtte padle på kryss og tvers av Sogndefjorden. På vei Tingstad dag 2 ble vi introdusrt til flere styretak som kontring og krysstak. De siste takene går ut på at fremstemann i kanoen setter åren ned i vandet på motsatt side (kryss) eller på samme side (kontre) slik at kanoen styres i den retningen. For å trene på disse takene var oppgaven å padle sik-sak mellom alle de andre kanoene. Dette var en god øvelse som satt teknikken og kommunikasjonen på prøve.

Da jeg gikk på videregående hadde vi et par turer med kano og kajakk, men jeg var allikevel litt skeptisk til å bade i Sognefjorden. Vannet var imidlertidig skikkelig digg, så kameratredningen første dagen gikk knirkefritt. Vi prøvde oss også på en dobbelredning der begge kanoene var veltet samtidig, og det gikk også bra. Siste redningsbolk ble utført siste dagen. Alle var på vannet samtidig og vi ble gitt forskjellige utfordringer som å bytte plass i kanoen, stå å padle, stå på hodet i kanoen m.m. På denne måten måtte alle flere ganger ut i vannet/redde andre. Dette metodevalget synes jeg var veldig bra, da aktiviteten fikk et lekpreg over seg. På denne måten ble alle engasjert og koste seg. Hadde været vært dårligere og vannet kaldere hadde nok ikke badeøktene vært like kjekke. På den andre siden hadde vi da fått erfare hvor kaldt det er å drive kameratredning under slike forhold. Av egen erfaring kan jeg si at det er utrolig hvor mye kroppen påvirkes av kaldt vann, så selv om vi terpet mye på kameratredning på denne turen, ville jeg ikke følt meg trygg på å ta med meg en gruppe på kanotur i elv for eksempel.

Kameratredning på Sognefjorden. Foto: Linda-Mini Gammeltoft Hansen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar