lørdag 18. desember 2010

Zeal Detonator SPX og SPPX

Zeal Goggles er relativt ukjent i Norge, men i USA har produsenten gjort seg bemerket de siste årene på grunn av sine høyteknologiske glass som skifter farge etter lysforholdene.
Detonator SPPX Carbon Black.
Bilde: Limitless.no
Zeal har en rekke forskjellige modeller, og utenom kvaliteten på linsen er det stort sett passformen som endres fra modell til modell. Detonator har i følge produsenten middels til stor passform. Den har god lufting, enkel justering av stramming og fåes i svart og hvit ramme.

Det spesielle med goggles fra Zeal Optics er glasset. For mens andre må kikke ut vinduet før de skal på ski for å så finne frem det glasset som passer best for dagens lysforhold (som gjerne skifter fort), har Zeal sine photokromatiske glass.  Photokromatisk vil si at glasset endrer farge når det utsettes for sollys. Når det blir mindre lys, ved at det skyer over eller det nærmer seg kveld, vil glasset gradvis bli lysere og lysere. På videoen under kan du se en demonstrasjon på hvordan Zeal sitt Photokromatiske glass fungerer i praksis.





Polarisert. Mange produsenter tilbyr polariserte glass, men Zeal er den eneste som kombinerer denne teknologien med photokromatisk teknologi. At et glass er polarisert vil si at det fjerner så godt som all lyssrefleksjon fra snø,is osv.

Anti-fog. Mange produsenter reklamerer med “anti-fog technology”, men ofte er problemet at med en gang man ønsker å tørke vekk noe fuktighet eller smuss på innsiden av glasset, så tar man med seg den tynne anti-fog membranen. Zeal integrerer denne teknologien i glasset når det blir laget, slik at man kan pusse og gnikke så mye man vil på innsiden uten at anti-fog’en tar noe skade av det.

Sfærisk glass. Den sfærisk kurven av glasset passer bedre konturene av øynene dine, og skal levere en mer nøyaktig visuell ytelse. Detonator SPPX har et glass som kan bli lysere enn SPX og vil da fungere bedre ved dårlige lysforhold. Begge versjonene har også 100% UV-beskyttelse.

Jeg har brukt Detonator SPX blant annet på 6 dagerstur i Lyngsalpene og 10 dagers tur i Sarek nasjonalpark i Sverige. Det første jeg la merke til var at de passet perfekt til min Sweet Trooper hjelm. Mye bedre enn Oakley Splice.En annen stor fordel er at anti-fog menbranen er integrert i glasset. Går man på tryne, mister brillene i snøen osv. er det ingen problem å ta frem beskyttelsesposten fra lommen og tørke vekk all fuktighet. Jeg synes det er veldig rart at ikke andre store produsenter som Oakley gjør det samme.

Zeal Detonator passer perfekt til Sweet Trooper
Så kommer vi til glasset, som tross alt er det viktigste salgsargumentet til Zeal. Jeg var veldig skeptisk til hele konseptet og så ikke helt for meg at dette kunne fungere skikkelig. Det var før jeg prøvde de. Photokromatisk glass er rett og slett helt genialt. En ting er dagene med dårlig sikt, men det som overrasket meg mest var hvor deilig det var når man går fra en solside til en skyggeside. I løpet av 10-20 sekunder endrer glasset farge og tilpasser seg akkurat de lysforholdene som er der pg da. Det fører til at man til en hver tid får et utrolig behagelig lys og maksimalt ut av de lysforholdene som er. Der eneste forholdende der Detonator SPX kommer til kort er når det er skikkelig whiteout, men der skal visstnok SPPX glasset fungere bedre.

Eclipse og Detonator på to stoka gutter i Sarek.
Foto: Roger Lunde
Det eneste negative jeg har å si om Zeal sine goggles er at de faller litt igjennom når det kommer til design. I forhold til andre produsenter som Oakley, Smith, Dragon m.fl.. blir de litt kjedelige. Her kan og bør Zeal gjøre en skikkelig jobb før neste sesong! Når det kommer til brillenes praktiske egenskaper er de derimot det beste jeg har vært borti. Man er alltid sikret å få maksimalt ut av det lyset som er (som sagt litt for mørtk med SPX i whiteout) uten å ta med flere briller eller glass, og anti-fog teknologien i glasset utklasser f.eks Oakley.
Jeg har begynt å teste Detonator SPPX (beste glasset) og kommer med en rapport over nyttår.
Se Zealoptics.com for mer info og flere modeller.



NB! Zeal har laget verdens første GPS Goggle! Sjekk ut Zeal Transcend på videoen under.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar